Još jedna ideja za obrok u kome je jedan od glavnih sastojaka pileće belo meso. Tokom nedelje se tako hranim da je barem 4 puta nedeljno ovo meso na mom meniju. S obzirom da danas imamo more recepata gde su piletina i pirinač glavne namirnice, isprobavajući mnoge od njih sam naišla na meni savršenu kombinaciju. Nadam se da će se i Vama svideti i da će Vam piletina sa pirinčem postati jedan od omiljenih obroka.
Ono što bih izdvojila je da se ovaj obrok pravi u potpunosti bez ulja, kao i činjenicu da Vam ne treba mnogo vremena da ga napravite, tako da ga ne morate spremati unapred.
Sastojci:
- Crni luk – jedna glavica – 70g
- Šargarepa – 100g
- Beli pirinač – 50g
- Pileće belo meso – 200g
- So
- Origano
- Bosiljak
- Biber
- Kiseli krastavcici – 50g
Piletina sa pirinčem – Priprema:
Pileće belo meso iseckati na kockice i staviti u šerpu sa vodom da se kuva. Kada je meso iseckano na kockice, period koji je potreban da se dovoljno termički obradi je dosta kraći, tako da preporučujem da stavite meso na blagu vatru dok izvršite dalju pripremu.
Za to vreme isecite crni luk na kockice i šargarepu na kolutiće. Sipajte ih u posudu u kojoj ćete spremati obrok (ja koristim duboki tiganj, ali možete koristiti i lonac ukoliko spremate veću količinu).
Prelijte dno posude, taman da prekrije luk i šargarepu. Kad se malo izdinstaju (najbolje se može proceniti po mirisu i boji luka) dodati 50g pirinča sa 200ml vode. To kuvati uz povremeno mešanje 15ak minuta na srednjoj jačini.
Kada ispari deo vode dodati pileće belo meso sa delom vode u kojoj se belo meso kuvalo (ne previše vode ako je pirinač skoro gotov). Kada je pirinač omekšao i voda isparila dodati so i začine (origano, bosiljak i biber, mada možete koristiti i neke egzotičnije začine poput karija ukoliko želite da dodate novi twist ovom obroku).
Odličan prilog uz ovaj obrok su kiseli krastavčići ili kiseli kupus u zavisnosti od sezone, primarno zbog toga što ovakvom obroku pogodi dodatak male doze kiselosti.
Ovakav obrok ima oko 480kCal, 49g Proteina, 7g Masti i 53g Ugljenih Hidrata, prilično zadovoljavajuće, zar ne?