Kako smo duboko zagazili u jesen, iako ne izgleda baš tako s obzirom na visoke temperature za ovo doba godine, odlučili smo da vam predstavimo jedan od naših omiljenih slatkih recepata sa bundevom. Ukoliko volite ukus bundeve imate sreće, jer je ova namirnica bogata lekovitim sastojcima, a u isto vreme niskokolaročna. Od svog povrća, bundeva izuzetno obiluje alfa-linolenskom kiselinom, omega 3 masnom kiselinom koja je odlična za zdravlje srca. Pored toga, ovi naši sirovi kolačići sa bundevom ostaju u maniru – zdrava varijanta poslastice, zaslađena medom, kao što ste to i navikli od nas.

Sastav:
- Bundeva – 80g
- Urme – 50g (oko 6 kom neoljušćenih)
- Semenke lana – 10g
- Med – 30g
- Cimet- 1 kašičica
- Ovsene pahuljice – 20g
- Kokosove mrvice – 20g
- Sirova golica – 15g
- Ribizle (opciono, može i neka druga, suva voćkica – npr. suva višnja)
Priprema:
Pre svega bundevu isecite i izvadite iz nje semenke u slučaju da uzimate celu. U marketima lako možete naći već isečene i oljušćene kriške koje je samo neophodno ispeći u rerni. Vreme pečenja zavisi od veličine komada koje ste stavili u rernu da se peku. Neki prosek je 40ak minuta na 200-220 stepeni.

Kad se bundeva ispeče, oljuštite je ili kašikom izvadite deo bez kore i ubacite u blender. Zatim dodajte oljušćene urme (bez kože i koštica), semenke lana, med i cimet. Ovo sve izblendajte i prebacite u neku posudu sa strane. Zatim u isti taj blender ubacite sirovu golicu, kokosove mrvice, ovsene pahuljice. Njih izblendajte na kratko, da ostanu krupni delovi golice i ovsenih pahuljica. Prebacite i ovo u posudu sa predhodno izblendanom bundevom, urmama, lanom i medom. Sve zajedno izmesite rukama i oformite kuglice, ili ovako kao što sam ja, polu spljoštene loptice sa udubljenjem u sredini. U to udubljenje stavite ribizle ili sitno voće po izboru.
Od ove smese dobićete 12 zdravih kolačića, koji ukupno imaju oko 580kcal, 88gUH, 18g M i 15g P.