Ovaj recept nastaje u jeku koronavirusa u momentu kada je većina restorana zatvoreno. Nažalost, u tu većinu spadaju i oni restorani koje sam rado obilazila kada mi se jeo dobar T-bone stejk. Palo mi je na pamet da bih verovatno mogla i sama da probam da napravim, ali odakle početi…
Pre svega ono što me je iznenadilo je da se lep komad T-Bone stejka (uglavnom su oko 800g) može naći u nekim malo većim Idea i Maxi prodavnicama po ceni od oko 1000din. U pitanju je upakovano parče ovog mesa proizvedeno od strane Mesare Jokić, i nalazi se uglavnom u onim frižiderima gde je i ostalo već upakovano i izmereno različito meso.
Ovakav komad mesa može biti dovoljan za 2 osobe, naravno uz neki prilog kao što je na primer krompir ili neka salata.
Dakle, veoma je pristupačno i čak nije ni mnogo skupo za obrok koji realno može biti i dobra ideja za neki romantični ručak ili večeru za Vas i Vašu voljenu osobu.
Gledajući odnos proteina, masti i ugljenih hidrata na 100g, T-bone stejk je meni lično među favoritima i fantastičan je izbor za razbijanje monotonog jelovnika prepunog različitih obroka sa pilećim belim mesom.
A sad da pređemo na sam recept.
Sastojci:
- T-Bone stejk
- So
- Biber
- Maslac
Priprema srednje pečenog T-bone stejka:
Meso izvaditi iz frižidera sat vremena pre pripreme kako bi meso opustilo, a malo pred samo spremanje ga prosušiti kuhinjskim ubrusom, pa dobro usoliti i zabiberiti.
Ringlu upaliti na najvišu temperaturu i staviti na nju tiganj sa komadićem maslaca da se zagreje. Na tako vreo tiganj spustiti stejk, a ako Vam je ringla veoma jaka smanjiti je malo (ja kod mene sa 9 stepena smanjim na 7 stepen). Ostaviti T-Bone stejk s jedne strane 4 minuta, pa okrenuti i ostaviti ga sa druge strane još 3 minuta da se peče.
Skinuti sa vatre, staviti još jednu kockicu maslaca. Uvijte celo meso folijom, pa stavite u zagrejanu rernu na oko 5 minuta kako bi se dodatno skuvao iznutra. Ukoliko volite da meso bude življe, preskočite ovaj korak.
Izvadite iz rerne i umotajte ga zajedno sa folijom u krpu i pustite da odstoji još 10-15min.
Ovo je ukupna dužina pečenja T-Bone stejka u mom slučaju, jer ja najviše volim da bude srednje pečen, što je prema mišljenju mnogih i najukusniji način pripreme.
Ukoliko ste ljubitelj vina uz ovaj obrok možete poslužiti npr. Cabernet Sauvignon.
Prilog za T-bone Stejk
Za prilog možete dodati ono što inače najviše volite da jedete uz meso. Za mene je to ovog puta bio krompir sa malo belog luka, maslinovog ulja i palente, zapečen u rerni, a ako želite nešto malo specifičnije kao prilog, a da se jednostavno sprema, evo predloga za vas.
Sastojci za prilog:
- Krompir
- So, biber, ruzmarin
- Kisela pavlaka
- Malo jogurta
- Par čenova belog luka
Priprema priloga za T-bone stejk:
Oprati, osušiti i iseckati krompir po dužini. Staviti u pleh na papir za pečenje. Posoliti, pobiberiti i posuti ruzmarin. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, ali prvo proveriti pre vađenja iz rerne da li je krompir mekan. U posebnoj činiji pomešati pavlaku sa malo jogurta. Dodati sitno iseckan beli luk. Servirati topao krompir uz spreman preliv.