Poslednjih godina zbog raznih članaka koji izlaze na ovu temu postajemo potpuno zbunjeni i ni sami više ne znamo koji je pravi odgovor na pitanje da li jesti voće ili ne? Mnoge dijete se svode samo na konzumiranje voća i povrća, dok s druge strane imamo one koji tvrde da bi voće potpuno trebalo da eliminišemo iz ishrane, a šta je zapravo istina?
Moramo naglasiti da oni koji se zalažu za neku od ove dve krajnosti (jesti samo voće i potpuno ga izbaciti iz ishrane) nisu u pravu. Voće je s jedne strane dosta korisno i nezamenljivo kada su neke stvari u pitanju, a opet može i da bude jedno od smetala za doterivanje linije, ali pitate se kako?
Pre svega moramo znati neke osnovne stvari. Pokušaćemo najjednostavnije da objasnimo.
Fruktoza je poznata pod nazivom voćni šećer. Glavni šećer u krvi je glukoza. Spajanjem fruktoze i glukoze se dobija saharoza – ono što mi uobičajeno nazivamo šećer.
Što se tiće samog unosa šećera svi znamo da je prekomeran unos štetan i da može izazvati razne bolesti, ali konkretno sa voćem je malo drugačija situacija. U voću se nalaze i fruktoza i glukoza, ali su oni jednim malim delom spojeni u saharozu. Takođe, u zavisnosti od vrste voćke razlikuje se i odnos fruktoze, glukoze i saharoze.
Evo nekoliko primera:
- Jabuka, kruška – najviše fruktoze
- Banane i grožđe – podjednako fruktoze i glukoze
- Šljive i kajsije – više glukoze
Ono što je važno znati je da fruktozi treba mnogo više vremena da uđe u krvotok od glukoze i samim tim ima niži glikemijski indeks i uzrokuje sporiji skok insulina.
U jetri se dešava ključni proces. Ovde će fruktoza ili biti sačuvana kao rezerva glikogena ili će se konverovati u glukozu. Pri konvertovanju u glukozu jedan deo uvek odlazi u trigliceride i u masno tkivo i ovo se dešava ukoliko smo bili siti, tj. ako je glikogen (rezerve UH) u jetri bio pun.
E sad, glavna stvar je u tome da je voće dobar izbor za užinu, ali treba paziti da je prošlo barem par sati od poslednjeg obroka. Ako siti jedemo voće to može napraviti određeni problem.
Voće mahom sadrži dijetetska vlakna, vitamine i supstance koji potpomažu varenje, utiču pozitivno na naš imunitet, krvnu sliku, tako da je veoma dobro za nas kada ga konzumiramo u pravo vreme.
Top 4 vrste voća koje treba jesti
- Narandžu izdvajamo kao predstavnika citrusa poznatih po visokom sastavu vitamina C
- Jabuku kao najpristupačnije voče, a veoma bogato vlaknima i antioksidansima naročito u kori
- Borovnice bogate antioksidansima, hranljivim vlaknima, vitaminom C i K, kao i manganom
- Kajsije važne za očuvanje zdravlja očiju i vida, a takođe su odlične za kožu
Što se tiče vežbača, posle treninga nam je potreban neki brzi izvor glukoze tako da je eventualno banana dobra opcija jer ima dosta glukoze u sebi, ali ovde se pre preporučuju ugljeni hidrati poput pirinča, griza, krompira… Bolji izbor je jesti voće oko pola sata pre treninga.
Zaključak – Da li treba jesti voće?
Ukratko, odgovor je da, ali:
- ne jedite voće odmah posle obroka i kada ste siti
- ne preporučuje se u velikim količinama
- jedite sveže i sirovo voće
- jedite pre celi plod umesto da pijete voćne sokove
Svakako neko ko pokušava da izbaci slatkiše, smrša ili krene zdravije da se hrani ne treba da razmišlja o tome da li ga određeno voće goji i u kom delu dana ga jede, mnogo je bolje uvesti ga od bilo koje čokolade, slatkog peciva, torti, industrijski prerađenih slatkiša…
Ako ga jedete na pravilan način uticaće pozitivno na Vašu telesnu težinu i izgled. Prepuno je korisnih nutrijenata, samo treba biti umeren i pre svega smanjiti unos drugih prostih šećera i slatkiša. Svakako je u kategoriji zdrave hrane, ali ni nju ne možemo jesti u preteranim količinama, ako želimo dobre rezultate.
Voće je dobar saveznik leti, jer hidrira organizam i čisti ga od toksina.
Ono ima važnu ulogu u ljudskoj ishrani i može i treba da bude deo izbalansirane ishrane ukoliko ga uklapate na pravi način.
Za sam kraj nekoliko zanimljivosti o voću
- Avokado, paradajz, krastavac, bundeva su voćke
- Jabuke plutaju na vodi, jer ih 25% čini vazduh
- Zeleno voće čini kosti i zube jačima
- Žuto voće nam pomaže da se ne razbolimo
- Kivi ima duplo više vitamina C od pomorandže
- Najskuplje voće na svetu je Yubari kraljevska dinja prosečne cene $12.000
1 Comments
Ostavite komentar
Žao nam je, da bi postavili komentar, morate biti prijavljeni.
Obozavam voce i rado ga konzumiram. Skoro sam kupila odlicnu stvar,to je neka solis cediljka za citruse,od tad svi u kuci po nekoliko puta dnevno pijemo sveze cedjene sokove,prakticna je cediljka za koriscenje,laka za odrzavanje i sto je najbitnije pijemo kvalitetan sok.