Ovo je jedan od neizbežnih recepata kada je u pitanju zdrav obrok sa piletinom. Ako ste ljubitelj ovog jela dajemo vam verziju koju ćete moći da jedete na bilo kojoj dijeti ili ako prosto vodite računa o svom zdravlju i izgledu, a nemate ideje za zdrave obroke.
Ono što je sjajno kod ovog recepta je to što je veoma ukusan i sličan originalnoj verziji, a opet dosta manje kaloričan zbog načina spremanja i izbacivanja odredjenih sastojaka koji bespotrebno dodaju kalorije.
Najveći problem sa Cezar salatom kada je naručimo u restoranu je što ne možemo da znamo šta su oni koristili za dresing, a to je upravo ono što može ovaj obrok da učini veoma kaloričnim. Zato je uvek bolje spremati svoju hranu samostalno.
Ovaj obrok se sprema za 15-20min i veoma lako ga možete spakovati u neku plastičnu posudu i poneti sa sobom na posao ili negde gde niste baš u prilici da pojedete zdrav obrok.
Sastojci za 1 osobu:
- Pileće belo meso – 200g
- Slanina pančeta – 20g
- Iceberg salata – 3 šake
- Rukola – 1 šaka
- Čeri paradajz – 5,6 komada
- Maslinovo ulje – 2 kašičice
- Limunov sok – 1 kašičica
- Senf – 2 kašičice
- So – prstohvat
- Jogurt – 2 kašike
- Par maslina (po želji)
Ovakva Cezar salata ima oko 450kcal – 52g Proteina, 24g Masti i 8g Ugljenih hidrata.
*Umesto jogurta možete koristiti i Islandski tip jogurta, Protein Skyr Natur, Z’bregov (meni ima isti ukus kao pavlaka, a ima super nutritivne vrednosti za razliku od nje, naročito kada nam je cilj da smanjimo unos kalorija – na 100g ima 62kcal, 11g proteina, 0,2g masti i 4g ugljenih hidrata). Ja ga kupujem u većim Maxi ili Idea prodavnicama, a takođe je dobar izbor i Olympus Greek Yogurt ili Dodoni Greek Yoghurt u low fat verzijama.
Priprema:
Propržiti slaninu na tiganju par minuta dok ne postane hrskava i nakon toga je skloniti sa strane da se prohladi.
Pileće belo meso iseći na manje kocke i posoliti kalijumovom soli i biljnim začinima po želji ukoliko inače volite belo meso sa određenim začinima (ja u ovom receptu ne dodajem ništa sem soli, jer mi je posle kad se sve pomeša veoma lep ukus i bez dodatnih začina). Meso ispržiti na kvalitetnom tiganju bez dodatka ulja (tiganj će ostati već podmazan od slanine) ili izdinstati na vodi. Pustiti da se ohladi.
Dok se piletina hladi možete Iceberg i rukolu direktno iz kese sipati u neku dublju posudu. Čeri paradajz iseckajte na kriške, stavite u salatu i malo posolite. Dodajte gotovo i ohlađeno belo meso iseckano na kockice. Salatu prelijte sa 2 kašičice maslinovog ulja, limunovim sokom, dodajte 2 kašičice senfa, 2 kašike jogurta (ili neki od predlaganih supstituta) i sve to promešajte. Na kraju dodati isprženu slaninu od gore.
Salata se servira bez balzamika, krutona i dvopeka. Ovako štedimo na kalorijama, a bićete veoma zadovoljni ukusom iako nije poput onih Cezar salata iz restorana sa manjom količinom mesa, dosta krutona i teškim dresingom koji je većinom napravljen od majoneza.