Jedan recept na naš – zdraviji način, koji ćete obožavati pre svega, jer je ukusan, a onda i zbog toga što se veoma brzo priprema. Nakon brzinskog ljušćenja i seckanja krompira i šargarepe, sve se naslaže u tepsiju i ostavi u rerni na sat vremena – milina! Što se tiče odabira sastojaka možete ovo jelo kombinovati i sa drugim povrćem (batat, tikvice…) i dobiti potpuno novo zdravo jelo, što pileći batak i karabatak sa povrćem iz rerne jeste, naročito spremljeno na ovakav način.
Sastojci za 2 osobe:
– Krompir – 600g
– Pileći batak i karabatak bez kosti – 700g
– Šargarepa – 300g
– Crni luk – 1 glavica, 150g
– Maslinovo ulje – 4 kašike, 40ml
– Začin pečena piletina
– Kalijumova So
Priprema pilećeg bataka i karabataka sa povrćem:
U tepsiju staviti papir za pečenje. Na njega prvo poređati crni luk isečen na kolutove, zatim pileći batak i karabatak koga ćete prethodno začiniti sa začinom Pečena piletina sa obe strane (ja ga kupujem u maxi prodavnicama, ali trebalo bi da ga ima u skoro svakom marketu) i staviti ga na centar posude preko crnog luka. Krompir i sargarepu oljuštiti i iseckati i tako ih poređati oko mesa u krug. Sve ovo preliti sa maslinovim uljem i posoliti i staviti u rernu da se peče sat vremena na 220 stepeni. Da bi piletina bila lepše zapečena, posle pola sata je okrenite na suprotnu stranu.
Pileći batak i karabatak sa povrćem iz rerne je jedno obilnije jelo koje će Vas duže držati sitim,a ukoliko želite neku manje kaloričnu varijantu, predlog je da umesto krompira naseckate tikvice. U ovom slučaju će se jelo manje peći (oko pola sata).
Ovo sočno, obilno i zdravo jelo po osobi ima oko 900kcal, i to oko 80g Ugljenih Hidrata, 35g Masti i 70g Proteina.