Proteinski kolač osmišljen tako da izgleda lepo i da ga možete lako i brzo napraviti ukoliko očekujete goste, a i veoma ukusan i zdrav, te se često može naći na meniju kada planirate vaše zdrave užine. Čoko kokos kocke, kao što i sam naziv govori, su kocke od dve iste sirove čoko lešnik kore zaslađene urmama, i 2 sloja krema od kokosa, tj Zbregovog protein pudinga Kokos-badem, sve to preliveno crnom čokoladom od 80% kakaoa.
Prednost ovog zdravog kolača je što je sirov, ne peku se kore, a krem kupujemo već gotov tj. Zbregov protein puding. Njega možete naći u skoro svim našim supermaketima, međutim konkretno ovaj ukus kokos-badem ja najčešće pronalazim u Aromi. U ponudi su još i pudinzi od vanile i čokolade tako da možete i napraviti isti kolač sa ovim drugim ukusima pudinga, tako da u suštini sa ovim receptom dobijate čak 3 različite zdrave užine!
Sirovi lešnik i sveže urme najbolje kupiti u nekoj od zdravih hrana, mnogo su povoljnije cene.
Čoko kokos kocke – Sastojci:
Kore
- Lešnik – 100g
- Urme oljuštene – 120g (15 celih urmi su imale oko 170g neoljuštene)*
- Kakao – 1 kašika 5g (mi smo koristili Just Superior Dominikana organski kakao, kupljen u zdravoj hrani)
*Urme potopite u posudu sa vodom, ukoliko ih stavite u toplu vodu moćićete odmah da skinete kožicu sa njih i da izbacite semenke.
Nadev
- Zbregov protein puding – Kokos-badem – 1 pakovanje, 180g
Preliv
- Crna čokolada – 20g, preporuka Lindt 80% kakaoa
Priprema:
U secku prvo izmeljite lešnik na sitno, u to dodajte oljuštene urme i kašiku kakaoa i meljite dok smesa ne postane homogena. Trebaće minut – dva u zavisnosti od jačine secka.
Dobijenu smesu podelite na pola i jednu polovinu utisnite na dno modle preko koje ste prethodno postavili papir za pečenje (ja sam koristila modlu sa slike, ali možete koristiti koju god da imate i da napravite ovaj kolač u drugom obliku, pa čak i kao torticu).
Nakon raspoređivanja kore po dnu, premazati polovinom pudinga i staviti u zamrzivač na pola sata. Kad se malo stegne krem, preko njega pažljivo utisnuti drugu polovinu sirove kore, premazati drugu polovinu Protein Zbregov pudinga i vratiti u zamrzivač dok se otopi crna čokolada.
Ja sam je topila na pari tako što sam postavila džezvu sa malo vode da se greje i od gore na nju stavila posudicu sa čokoladom. Kada se čokolada otopi prelijemo je kao poslednji sloj kolača i ostavimo da se hladi jos pola sata.
Nakon toga iseći na kocke i ostaviti 10ak minuta na sobnoj temperaturi pre konzumiranja. Ako nešto ostane, što kad nas nije bio slučaj, slobodno vratiti u frižider i pojesti u narednih par dana.
Nakon raspoređivanja kore po dnu, premazati polovinom pudinga i staviti u zamrzivač na pola sata. Kad se malo stegne krem, preko njega pažljivo utisnuti drugu polovinu sirove kore, premazati drugu polovinu Protein Zbregov pudinga i vratiti u zamrzivač dok se otopi crna čokolada.
Ja sam je topila na pari tako što sam postavila džezvu sa malo vode da se greje i od gore na nju stavila posudicu sa čokoladom. Kada se čokolada otopi prelijemo je kao poslednji sloj kolača i ostavimo da se hladi jos pola sata.
Nakon toga iseći na kocke i ostaviti 10ak minuta na sobnoj temperaturi pre konzumiranja. Ako nešto ostane, što kad nas nije bio slučaj, slobodno vratiti u frižider i pojesti u narednih par dana.
Od ove smese se dobiju 4 baš velike kocke, jedna ima oko 300kcal, oko 25g Ugljenih Hidrata, 18g Masti i 10g Proteina.
Imajte na umu da kalorije i masti, pre svega zdrave potiču od lešnika, koji se smatra jednim od najzdravijih orašastih plodova. Sirove poslastice su uglavnom punog ukusa i veoma brzo zasite, tako da će jedna kocka biti i više nego dovoljna za zdravu užinu gde ćete sigurno zadovoljiti Vašu potrebu za slatkim, a telo će Vam biti veoma zahvalno na ovom nutritivno bogatom obroku.